Ja som zamestnanim presiel asi pred chvilou, takze ponuknem svoje skusenosti:
- V prvom rade by som si co najskor nasiel nejake byvanie a vybavil "Anmeldung der Wohnung", resp. nejaky podobny nazov (v kazdej spolkovej krajine sa mierne lisi), proste nahlasenie adresy pobytu na prislusnom urade v Nemecku. Bez toho je v Nemecku vsetko velmi tazke vybavovat, pytaju to skoro aj babky na WC
- Lohnsteuerkarte stale plati v papierovej podobe, so zavedenim elektronickej podoby maju nejake problemy, a tak sa jej start odsuva a odsuv a platnost starej (ktora mala povodne skoncit v r. 2010) stale predlzuju
v zasade vyplyva akurat to, ze pred zaciatkom zamestnania (alebo tesne po jeho zaciatku) si treba tuto kartu vyzdvihnut na miestne prislusnom financnom urade a odniest zamestnavatelovi
- So statnym zdravotnym poistenim rozhodne neprehlupis (na zaciatok), ale do buducnosti by som sa pozrel po dobrom sukromnom (ak na to mas narok, ako pisal Kleena). Je lacnejsie, vo vacsine pripadov vyhodnejsie, ale pozor na niektore uskalia, ku ktorym patri oredovsetkym:
o) Ak sa raz dostatnes do sukromneho, statne ta uz nemusi prijat (resp. ide to, ale len s roznymi obchadzkami zakona, napr. ze sa prihlasis naspat do cudziny a potom spat do Nemecka
)
o) Ak mas sukromne poistenie, ozenis sa a manzelka nema prijmy, musis jej bud platit sukromne poistenie, alebo jej budes platit statne, ale POZOR - v tomto pripade bude vymeriavaci zaklad polovica tvojho prijmu (na rozdiel od toho, keby ste boli obaja v statnom, kde by to v tomto pripade mala manzelka zadarmo, ako bolo spomenute v predoslom prispevku)
o) Sukromna zdravotna poistovna nema pravo vystavovat "E" formulare (napr. E104 ako potvrdenie dob poistenia a pod.) ani europsku kartu poistenca. Nemalo by to sice nicomu vadit (poistenie mas celosvetove a aj tak vsetko platis v hotovosti a poistovna to potom preplaca), ale napriklad ceska VZP mi chvilu robila problemy, kym som ju presvedcil, ze ma NAOZAJ MA odhlasit ked v nemecku pracujem a ze to sukromne poistenie NAOZAJ NIE JE len nejake komercne one
- Zdravotne poistenie ale zatial riesit prilis nemusis, staci to az prvych par dni po nastupe do zamestnania. Ja som to riesil tak, ze som si predtym na nete nasiel sukromne poistenie (staci vygooglit nejake porovnavace, u mna to vyhrala Debeka, je to poistovna s najvacsim mnozstvom klientov a spravili mi dobru cenu
), prvy tyzden po nastupe do prace som si zjednal poistenie a behom cca mesiaca mi prisli potrebne doklady.
- Socialne poistenie zatial neries vobec, po nastupe ti automaticky pride cislo socialneho poistenia na adresu domov (ak si predtym v Nemecku soc. poist. neplatil)
- Banky by som doporucil dve: DKB (Deutsche Kreditbank) alebo Comdirect. Obidve maju vedenie uctu zdarma. Prva z nich ma lepsie uroky, dva ucty so samostatnymi kartami a cislami a co je vyhoda, da sa zalozit ucet aj na zahranicnu adresu (potom sa da adresa pohodlne presunut do Nemecka). Comdirect ma na oplatku moznost vkladat a vyberat hotovost na vsetkych pobockach Commerzbank, vacsiu siet bankomatov pre Girokartu a bonus 50€ na ucet pri 5 transakciach nad 25€ pocas prvych 3 mesiacov